Terug naar het nieuwsoverzicht

Nieuw in collectie: Eugène Brands

Vijf bijzondere gouaches

Afgelopen week voegden wij vijf kleurrijke gouaches van Eugène Brands toe aan de collectie van Kunstuitleen Maastricht.
Eugène Brands (Amsterdam 1913 – 2002) is een van de grondleggers, maar ook de bekendste dissident van de na-oorlogse kunstbeweging CoBrA. Door Karel Appel, Constant en Corneille wordt hij in 1948 uitgenodigd om deel te nemen aan de Experimentele Groep, die al snel internationaliseert en met schilders uit Copenhagen en Brussel CoBrA wordt. De kunstenaars zijn jong, getalenteerd, hebben de Tweede Wereldoorlog doorstaan en kunnen zich niet vinden in de heersende bourgeois-schilderkunst . Hoewel zijn werk formeel aansluit bij het nieuwe schilderen dat CoBrA voorstaat is zijn benadering van de schilderkunst anders.

Typerend is zijn bijdrage aan het eerste nummer van Reflex, het tijdschrift van de Experimentele Groep. Waar anderen, zelfbewust en extravert, termen gebruiken als: bevrijding van het bewustzijn, sociale revolutie, Manifest en gemeenschappelijke strijd, schrijft Eugène Brands “(dat er) toch een dakvenster open te stoten is op nieuwe nog ongekende en totaal onvermoede sterrenbeelden”. Het laat zien waar dan al zijn persoonlijke inspiraties liggen: zijn fascinatie voor de mysteries die in het heelal verborgen liggen, aanvankelijk zich uitend door als kleine jongen letterlijk uit het dakraam te kijken; later door contact te zoeken met de kosmos, luisterend naar elpees met Afrikaans tromgeroffel of het rituele gezang van pygmeeënvrouwen. Voor het luide groeps-protest van CoBrA is Eugène Brands teveel individualist, te bescheiden en te aardig.

Na een tumultueuze dichtersavond in het Stedelijk Museum besluit hij, samen met vijf kompanen te breken met CoBrA. Aanleiding is het opstootje, de echte reden echter zoals Brands het formuleerde dat Appel, Constant en Corneille het drie-koppige hoofd van de slang vormden en de rest de staart, een rolverdeling waarin zij zich begrijpelijk niet wilden voegen. Hoewel zijn journey met CoBrA maar enkele jaren duurde, bereidde het hem voor om in de eenzaamheid van zijn ateliers in Frankrijk en Nederland verder te werken aan een van de meest eigenzinnige, maar vooral ook mooiste oeuvres van de Nederlandse schilderkunst. Zijn zachte, wolkig geschilderde vormen en kleuren, die hij associatief samenvoegt tot abstracte compositions magiques zijn poëtische getuigenissen van verstilde schoonheid uit een onbekend ver heelal. Dat is de poëtische wereld van Eugène Brands.


Zonder Titel   jaren '70   Gouache   63 x 45 cm  €   3.350,00 


Fond Jaune   1992   Gouache  76 x 82 cm   €   4.450,00


Noir dominant    1982    gouache    29,5 x 35,5cm   €   2.650,00


Compositie in primaire kleur    72 x 83 cm   gouache   €   4.450,00Wit    71 x 73 cm   gouache    €2.800,00